Beş Büyük usta yakalanmamak için farklı bölgelere dağılmaya başladılar. Usta Chi Shin, Red Junk adlı gezici bir tiyatro grubun aşçısı olarak kimliğini gizledi. Diğerleriyse Miao ve Yao kabilelerine sığındılar. Bu kabileler Sichuan ve Yunnan bölgelerindeydi. Fakat sonraları ustalar ülkeyi gezmeye başladılar ki bu seyahatler birçok efsaneye konu olmuşlardır.
En yaşlı olan GM Ng Mui tek başına ülkeyi gezmeye başladı. Sonunda Beyaz Turna Tapınağı’na yerleşmekte karar kıldı. Tapınak Tai Leung dağındaydı. GM Ng Mui tüm yaşadıklarından sonra huzur bulmak için tapınakta Zen Budizmi üstüne yoğunlaştı ve aynı zamanda savaş sanatlarıyla meşgul oldu.
Ancak halen Manchu Hükümeti’nin Shaolin’e saldırılarından kendilerini nasıl koruyacakları konusunda endişeleniyordu. Şunun farkındaydı ki Shaolin’e saldıranlar Shaolin Kung-fu’sunun birçok tekniğinde ustalaşmışlardı. Ve bu düşmanları gün geçtikçe yenmenin zorlaşacağı anlamına geliyordu. Çünkü zamanla kendi gücünün, kuvvetinin azalacağından düşman askerlerinden daha güçsüz hale düşebileceğinden endişe duyuyordu.
Onları alt edebilmenin tek yolunu yeni bir dövüş sistemi yaratmak olarak gördü ve bu Shaolin tekniklerinden üstün olmalıydı. Ama bir türlü çıkış fikrini bulamıyordu, ta ki tilki ve turna kuşunun dövüşünü izleyene kadar (Bazı kaynaklar bunun turna kuşu ve yılan olduğunu, bazıları ise turna kuşu ve maymun olduğunu söyler)…
GM Yim Wing Chun, Kwangtung yöresi yerlisiydi. Annesinin ölümünden sonra Shaolin Manastırı’nın bir öğrencisi olan babası ile yaşamaktaydı. Çok genç yaşta Fukien yöresinden bir tuz tüccarı olan Bay Leung Bok Chau ile sözlenmişti.
Tai Leung dağının eteklerinde babası Lor satan bir dükkan işletiyordu. Oranın yerlisi olan Wong adlı kötü tavırlarıyla ün salmış bir serseri GM Yim Wing Chun’un güzelliğinden etkilenerek bir aracı ile evlenme teklifi yapmıştı. Ama bu teklif, kabul etmezsen belirleyeceğim bir tarihte evleneceğiz manasına geliyordu. Bu durum GM Yim WingChun’u ve yaşlı babasını zor bir durumda bırakmıştı.
Bu sıralarda, rahibe GM. Ng Mui ara sıra pazar yerine gelip günlük ihtiyaçlarını tedarik ediyordu. GM. Yim Wing Chun’un ve babasının bu zor durumunu gören GM. Ng Mui yardım teklifinde bulundu. GM. Ng Mui’nin yanına eğitime giden GM. Yim Wing Chun üç yıllık bir eğitim aldı (bu konuda farklı fikirler bulunmaktadır). Öğretmeninin kararıyla babasının yanına döndü ve Wong’la karşılaştıklarında meydan okudu. GM. Yim Wing Chun dövüşü kazandı ve Wong, GM. Yim Wing Chun’u bir daha rahatsız etmeye cesaret edemedi.
GM Yim Wing Chun, nişanlısı GM Leung Bok Chau ile evlendi. GM Leung Bok Chau da evlenmeden önce savaş sanatlarıyla ilgiliydi ve boş zamanlarında savaş sanatları çalışmaları yapardı.
GM Yim Wing Chun evlendikten sonra kendisine sıkça savaş sanatları teorilerinden bahsetti ancak kocası pek dikkate almıyor gibiydi. Ona göre GM Yim Wing Chun zayıf bir kadındı. Ancak sonraları GM Yim Wing Chun kocasıyla savaş sanatları üzerine çalışma fırsatı buldu ve defalarca kocasını yendi.
Böylece GM Leung Bok Chau eşinin zayıf bir kadın olmadığını aksine yetenekli bir Kung-fu ustası olduğunu anlayarak eşinin tekniklerini hayranlıkla izledi ve bu teknikleri ondan öğrenmeye başladı. Aynı zamanda karısının Kung-Fu sistemini “Wing Chun Kuen” diye anmaya başladı.
Daha sonra GM Leung Bok Chau, Wing Chun Kuen tekniklerini Leung Lan Kwai adında bir aktara öğretti.
GM Leung Bok Chau’nun tek öğrencisinin kendisi olduğunu bildiği için GM Leung Lan Kwai’nin Wing Chun Kuen’ü bildiğinden en yakın akrabaları bile haberdar değildi. Bu sır, bir grup dövüşçünün halkın önünde ona saldırdığı gün ortaya çıkacaktı.
Ama ustasının bir öğüdünü hiç aklından çıkarmadı: “Halkın önünde Wing Chun Kuen’ü sergilemekten sakın”. Zaten o da teknikleri açıkça göstermekten hep sakınmıştı.
GM Leung Lan Kwai bir öğrencisi olsun istemiyordu. Ancak adalete önem veren bir kişiliğe sahip olması nedeniyle Red Junk Opera’da sahne alan bir aktörü, GM Wong Wah Bo’yu öğrencisi olarak kabul etti.
GM Leung Yee Tei’nin Red Junk yelkenlisinde aktör olan GM Wong Wah Bo uzun sırık tekniklerini izleyince hayran kaldı. Kendisine Wing Chun Kuen öğreterek ondan da uzun sırık ve kelebek kılıç tekniklerini öğrendi.
Böylece Wing Chun stiline “Luk Dim Boon Kwan” Uzun Sırık (Long Pole) ve “Bart Cham Do” Kelebek Kılıçlar (Butterfly Swords) silah sistemleri eklenmiş oldu.
Birlikte savaş sanatları çalışarak kendilerini çok geliştirdiler ve uzun sırık tekniklerine Wing Chun konseptlerini ekleyerek muazzam bir gelişme sağladılar. Sonra Chi-Sao çalışma metodunu sopalarla deneyerek Chi-Kwan adlı yeni bir çalışma geliştirdiler ve sırığın kullanılabilirliği için eller arasındaki genişliği azaltarak, sırık duruşunun adımlarını değiştirdiler.
Tapınak Başrahiplerinden olan Usta Chi Shin de Red Junk Opera’da çalışıyor ve kimliğini gizliyordu. Manchu hükümetine karşı oluşturulan birlikte herkese Shaolin sistemini öğretmeye başlamıştı ve bu ekibin içinde gezdikleri Red Junk Opera yelkenlisinin kaptanı GM Leung Yee Tei de vardı ve Usta Chi Shin, GM Yee Tei’yi çok sevdi ve ona kendi uzun sırık (Long Pole) tekniklerini öğretmeye başladı.
GM Leung Yee Tei’nin Red Junk yelkenlisinde aktör olan GM Wong Wah Bo uzun sırık tekniklerini izleyince hayran kaldı. Kendisine Wing Chun Kuen öğreterek ondan da uzun sırık ve kelebek kılıç tekniklerini öğrendi.
Böylece Wing Chun stiline “Luk Dim Boon Kwan” Uzun Sırık (Long Pole) ve “Bart Cham Do” Kelebek Kılıçlar (Butterfly Swords) silah sistemleri eklenmiş oldu.
Birlikte savaş sanatları çalışarak kendilerini çok geliştirdiler ve uzun sırık tekniklerine Wing Chun konseptlerini ekleyerek muazzam bir gelişme sağladılar. Sonra Chi-Sao çalışma metodunu sopalarla deneyerek Chi-Kwan adlı yeni bir çalışma geliştirdiler ve sırığın kullanılabilirliği için eller arasındaki genişliği azaltarak, sırık duruşunun adımlarını değiştirdiler.
İleri yaşlarında GM Leung Yee Tei, Wing Chun Kuen sanatını, sırık ve kılıç tekniklerini Foshanlı eczacı GM Leung Jan’a öğretti.
İşinde çok güvenilen ve sayılan bu isim, zaman zaman savaş sanatlarıyla da ilgilenirdi. Ancak güce dayalı stiller ya da zor uygulanan stiller yerine zekaya dayalı ve pratik bir stil arayışı içindeydi. GM Leung Yee Tei ile tanışıp onun öğrencisi oldu.
GM Leung Jan, Beimo diye bilinen çatı dövüşlerindeki başarı ve yenilmezliğinden dolayı “Wing Chun’un Kralı” olarak anılmaya başlandı. Ünü sebebiyle, iddialı ve hevesli kimseler tarafından birçok meydan okumaya maruz kaldı, fakat hepsi mağlup oldular. İnsanlar onun ismini ne zaman duysalar “Wing Chun’un Kralı” unvanını ve müsabakalarda tüm rakiplerini nasıl yendiğini hatırladılar.
Odun Adam Wah, Leung Bik, Leung Chun ve Para Bozan Wah:
GM Leung Jan Wing Chun’a meslek gözüyle bakmıyordu fakat savaş sanatlarına olan ilgisinden dolayı bir kaç öğrenci yetiştirmek arzusundaydı. Bunlardan ikisi oğlu Leung Chun ve Leung Bik idi. Her gün eczanesini kapadıktan sonra onlara Wing Chun öğretirdi.
GM Leung Jan’ın öğrencilerinin arasından biri “Odun adam Wah” lakabına nail oldu. Bu lakabı kazanmasının sebebi odun gibi sert ve güçlü olması ve tahta adamla idman yaparken tahta adamın kalın kollarını bile genellikle kırıyor olmasıydı. Odun adam Wah öğrencilerini öğretmeni GM Leung Jan gözetiminde yetiştirirdi.
GM Leung Jan’ın eczanesinin yanında sahibinin Chan Wah Shun olduğu döviz bozma dükkanı vardı. Halk ona “Para Bozan Wah” diye hitap ederdi.
Para Bozan Wah’ın Kung-Fu’ya merakı ve ünlü bir öğretmenden ders alma isteği hep sürüyordu. Komşusu olan GM Leung Jan’a öğrencisi olmak istediğini söylemekten çekiniyordu. Çünkü GM Leung Jan çok soylu bir aileden gelen ve varlıklı bir dükkan sahibiyken o küçük bir esnaftı. Onu kabul edip etmeyeceğini bilemiyordu.
Ama Kung-Fu öğrenme isteği ağır bastı ve gizlice geceleri eczanede ders veren GM Leung Jan’ın derslerini izlemeye başladı. GM Leung Jan idolü haline gelmişti, onun her hareketini izliyordu.
Kung-Fu öğrenme isteği gittikçe artan Wah en sonunda cesaretini toplayıp GM Leung Jan’a teklifini sundu. Ancak beklediği gibi GM Leung Jan onu nazikçe geri çevirdi. Üzülen fakat umudunu yitirmeyen Wah amacına ulaşmak için başka bir yol düşündü.
Bir gün Odun Adam Wah, GM Leung Jan yokken eczaneye güçlü bir adam getirdi. İçeride GM Leung Jan’ın küçük oğlu Leung Chun vardı. Sonradan anlaşılacaktı ki bu adam uzun süredir gizlice çalışmaları izleyerek Wing Chun öğrenen Para Bozan Wah’dı.
Leung Chun gelen bu yabancının gizlice öğrendiği Wing Chun’a ne kadar vakıf olduğunu anlamak için onu sınamaya karar verdi. GM Leung Jan’ın asistanı olan Odun Adam Wah kadar sert çalışmayan Leung Chun Para Bozan Wah’la Chi-Sao yaparlarken rastgele avuç içiyle yapılmış ama güçlü bir darbeyle kendini babasının koltuğunda buldu ve ayağını kırdı.
Olayları öğrenen GM Leung Jan hemen öğrencisi olan Odun Adam Wah’ı çağırdı vole ara sıra Odun Adam Wah’ın, Para Bozan Wah’a eğitim verdiğini de öğrendi. GM Leung Jan Odun Adam Wah’a arkadaşını da alıp yanına gelmesini söyledi.
Odun Adam Wah hatasını anladı ve öğretmeninden gizlice ders vermemesi gerektiğini anladı. Ancak GM Leung Jan, Para bozan Wah’ı izleyince yetenekli olduğunu gördü ve öğrencisi olarak kabul etti.
GM Chan Wah Shun alt tabaka halka daha yakın olduğundan ve dövüşe çok meraklı bir insan olduğundan kısa sürede çok meşhur oldu ve GM Chan Wah Shun’un ismi Manchu hükümetinin kulağına gitti. Onu zayıflamakta olan ordularının baş eğitmeni yaptılar. Ancak GM Wah bunu onurlu bulmadı ve orduya daha fazla öğretmeyerek, kendi ustası gibi okulunda halka ders vermeye karar verdi. Otuz altı yıllık öğretmenlik hayatı boyunca on altı öğrencisi oldu.
GM Chan Wah Shun, 70’li yaşlarını geçmişti ki Yip ailesinden kalma bir malikaneyi Wing Chun Kung-Fu öğretmek için kiraladı.
İşte orada 16. ve son öğrencisi 13 yaşındaki Yip Man’ı öğrencisi olarak kabul etti ve ikinci öğrencisi ve asistanı olan Ng Chung So’ya onu emanet etti.
GM Yip Man soylu bir aileden gelen bir kişiydi. Ve babası GM Wah’ın ders vermesi için baba yadigarı olan salonu kiralamıştı. Ve salonun sahibinin oğlu olan GM Yip Man’da ders veren GM Wah’la daha samimi olabiliyor ve teknikleri izleyebiliyordu. Çok etkilenen GM Yip Man bir gün 3 tael gümüşle GM Wah’ın karşısına çıkıp ders almak istediğini söyledi. GM Wah bu kadar parayı nereden bulduğunu anlamadığı için babasıyla konuştu. Ve GM Yip Man’ın kumbarasını kırdığını oradaki paraları getirdiğini öğrenince çok duygulandı ve öğrencisi olarak kabul etti. Ancak soylu bir kişi olduğu için çok ciddi çalıştırmıyordu. Ama GM Yip Man yeteneğiyle dikkat çekmeye başlayınca daha çok üstüne düşmeye başladı.
GM Wah hastalanıp öldüğünde GM Yip Man 16 yaşındaydı. Ve oda okuluyla ilgili olarak Fatshan’dan ayrılıp Hong Kong’a taşındı. Kung-Fu eğitimi sayesinde kendinden iri olan yaşıtlarını rahatlıkla yenen GM Yip Man bir gün sert taşa çarptı.
Okuldan arkadaşı babasının Kung-Fu pratisyeni olduğunu ve onunla idman yapmaya cesareti olup olmadığını sordu. Sinirlenen GM Yip Man teklifi kabul etti.
Orta yaşlı ve kendini Leung diye tanıtan bu adamla ipek ticaraathanesine gittiler. Leung sorular yöneltmeye başladı. “Demek sen Fatshan’dan GM Wah ogretmenin öğrencisisin. Chum-Kiu öğrendin mi?” gibi sorular sorarken. GM Yip Man sinirlenip ceketini çıkardı ve “dövüşmeye hazırım!” dedi. Gülümseyen Leung “bana istediğin gibi saldırabilirsin ben sana zarar vermeyeceğim” deyince GM Yip Man daha da sinirlendi ve sert saldırılarla kavgaya başladı. Ama her defasında rahatlıkla kendini koruyan Leung defalarca GM Yip Man’ın dengesini bozup düşürdü. Ve GM Yip Man sinirlenip gitti. Ancak öğrendi ki bu adam GM Leung Bik’ti. Öğretmeni GM Wah’ın da öğretmeni olan GM Leung Jan’ın büyük oğluydu.
24 yaşına kadar GM Leung Bik’ten ders aldı ve Wing Chun sanatını tamamlamış olarak Fatshan’a geri döndü.
1949 yılında Lee Man’ın ısrarıyla Hong Kong restoran işçiliği birliğinde Kung-Fu öğretmenliği teklifini kabul etti. Aradan 2 yıl geçtikten sonra GM Yip Man kendi okulunu açarak birçok öğrencisine Wing Chun öğretmeye devam etti. 1967’de Hong Kong Ving Tsun Atletic Association’u kurdu ve 1970’te emekliliğe ayrılmaya karar verdi. İşleriyse kıdemli öğrencilerine başta Leung Ting’e bırakmaya karar verdi.
GM Yip Man’ın az sayıda ki öğrencilerinden en sonuncusu olan GM Leung Ting Wing Tsun patenti altında INTERNATIONAL WING TSUN MARTIAL ART ASSO.(IWTMAA)'u kurarak dünyanın en büyük savunma sanatları organizasyonlarından birini oluşturdu. Söylenene göre GM Yip Man okulunu kapamış ama GM Leung Ting’e özel dersler vermeye devam etmişti.
Böylelikle GM Leung Ting, GM Yipman’dan tüm Wing Tsun tekniklerini öğrenip eğitimini tamamlamıştır. Bundan dolayı GM Leung Ting, GM Yip Man’ın kapalı kapılar ardında ki öğrencisi olarak anılmıştır.
GM Leung Ting’in söylediğine göre GM Yip Man yaşlanınca güçsüzleşti ve daha az güç kullanarak dövüşme tekniklerini geliştirdi. Ve bunları GM Leung Ting’e öğretti. Böylelikle GM Leung Ting’in öğrettiği Wing Tsun daha az kuvvet kullanma ve daha yumuşak tekniklerden oluştu.
GM Leung Ting aynı zamanda Jackie Chan, Donnie Yen gibi ünlü isimlerin Wing Tsun ustasıdır. Ip Man filmleri serisinin başrol oyuncusu Donie Yenn uzun süre GM Leung Ting’den Wing Tsun eğitimleri almıştır.
Wing Tsun’dan önce kariyerine güreşle başlayan GM Keith Kernspecht. Wing Tsun ile 30 yaşına gelmeden (1972 yılında) başladı ve 1976 yılında Wing Tsun’u Avrupa’ya getirerek kendini dövüş sanatlarına adadı.
GM Kernspecht Wing Tsun sistemini günümüzdeki gibi programlandıran derece sistemini kuran ustadır. Aynı zamanda EWTO’nun kurucusudur. Ve Tüm Dünya’da okulları olan EWTO organizasyonunu uzun yıllar Dünya’nın en büyük organizasyonu olarak devam ettirmiştir.
Wing Tsun Dünyasına bir yenilik katarak Escrima stilini GM Rene Latosa’nın bir gösterisini izleyerek ve iş ortaklığını kabul ederek Wing Tsun ve Latosa System’in bir arada öğretilmesini kabul eden ilk Wing Tsun ustasıdır.
1976 yılında dövüş sanatları çalışmaya başladı. Bir çok stil deneyen GM Emin Boztepe en son Wing Tzun stilinde karar kıldı. Almanya’da birebir öğretmeni&Si-fu’su GM Keith Kernspecht ve diğer öğretmeni seminerlerine katıldığı Sigungu GM Leung Ting’di.
Almanya’da eğitimini sürdüren GM Emin Boztepe 1980’li yıllarda Sigungu GM Leung Ting tarafından Türkiye baş antrenörü ilan edildi. Ve bir süre dersler, seminerler vermeye Türkiye’de devam ettikten sonra FBI’ın davetiyle Amerika’ya gitti ve bağlı olduğu organizasyondan (GM Leung Ting’den) Amerika baş antrenörlüğünü aldı ve ana merkez IWTO’ya bağlı olarak AWTO’yu kurdu.
Wing Tzun’u Almanya’da çok kez kullanmak zorunda kalan GM Emin Boztepe hiç kavga kaybetmemesiyle de ünlenmişti. Ve bu kavgalar sayesinde Wing Tzun sistemini güncelleştirerek günümüze uyarlayarak daha da gerçekçi bir hale getirdi.
Wing Tzun programlarının içine Wing Tzun ana konseptlerini kullanarak yer dövüşü programlarını ekledi. ( Şu anda Dünya’da bir çok Wing Tzun öğretmeni yer dövüşü programlarını öğretmektedir. )
1987 yılında GM Yip Man’ın ilk öğrencilerinden olan GM William Cheung’u 27 saniyede nakavt ederek bir çok yerde dünyanın en iyi dövüşçüsü olarak anıldı.
Dünyanın birçok ülkesinden gelen teklifleri değerlendirerek Amerika dışında da seminerler vermeye devam ediyordu.
2001 yılında ustalarından ayrılarak EBMAS adlı organizasyonunu kurdu ve çok kısa sürede dünyanın en tanınmış Wing Tzun organizasyonlarından biri haline getirdi.
Berat Uylukcu, Wing Chun, Escrima kıdemli Kung-Fu üstadı(Dai Sifu) ve bir çok dizi ve film projesinin savaş sanatları koreografıdır.
14 Nisan 1987 yılında üç kuşaktır sporla iç içe olan bir ailede dünyaya geldi. 1995 yılında futbolla spor hayatına başladı. Farklı kulüplerde amatör olarak futbol yaşantısını sürdürürken 1997 yılında (Büyük usta Ip Man ve öğrencisi Bruce Lee’ninde yapmış olduğu) Uzakdoğu dövüş sanatı olan Wing Chun’a ilgisi başladı. Ancak Wing Chun’a aktif olarak başlamak için 14 yaşına kadar beklemesi gerekti. 2001 yılında babasının arkadaşı olan “Namık Ekin’in” İstanbul Bakırköy’deki spor salonunda ders vermeye başlayan abisi Cemil Uylukçu’nun sınıfında Wing Chun derslerine başladı. O yıllarda (tekrar) Türkiye’ye gelip seminerler vermeye başlayan usta eğitmen Dai Sifu Emin Boztepe’nin öğrencilerinden biri olan genç Berat kısa zamanda dikkatleri üzerine çekmeye başlamıştı. Ve 2011 yılına kadar abisiyle birlikte Dai Sifu Emin Boztepe’nin uluslararası organizasyonu olan EBMAS organizasyonu içerisinde yer alacaktı.
2003 yılında yeteneği, azmi ve yaşına göre olan olgunluğuyla dikkatleri üzerine çeken Berat Uylukçu, 16 yaşında Sihing(eğitmen) ünvanına layık görülüp İstanbul’un ilk EBMAS eğitmenlerinden biri olmuştu ve artık hayallerinin bu yolda devam edeceğini biliyordu. Bu sebeple antrenman yoğunluğunu iyice arttırmış her gün 8-9 saat antrenman yapmaya başlamış, beslenme şeklini değiştirmiş, uyku düzenine kadar her ince detayı düşünmüş ve bu yolda kariyer adımlarını tırmanmaya çok genç yaşta başlamış, profesyonel sporcu olma yolunda ilerliyordu.
Wing Chun antrenmanlarının yanı sıra günümüz şartlarındaki gibi modernize olmamış olsa da eski tip antrenmanlarla ve futbol altyapı antrenmanlarını da harmanlayarak fonksiyonel antrenmanlar oluşturuyor ve yoğun antrenman programlarını destekleyerek partnerlerini geçmeye, geride bırakmaya başlamıştı.
2003 yılında İstanbul Taksimdeki Kuzey Yıldızı adlı spor salonunda 18 yaşını henüz geçmediği için organizasyonun kuralları gereği Si-hing’inin gözetiminde 6-14 yaş arası çocuk öğrencilere ders vermeye başlamıştı.
2004 yılında İstanbul Türkiye’ye seminer vermeye Kuzey Yıldızı’na gelen (aynı zamanda Dai Sifu Emin Boztepe’ninde Escrima’daki üstadı olan) Filipin kökenli, tüm Dünya’daki savaş sanatları camiasında oldukça tanınan ve saygı gören merhum Grand Master Rene Latosa’yla bu salonda tanıştı ve Escrimasından, savaş sanatları yaklaşımından çok etkilendi. Bu etkinlikten hemen sonra (Türkiye’de ilk defa kurulan) Latosa Escrima sınıfında, Latosa konseptleriyle Escrima öğrenmeye başladı. İlerleyen zamanlarda Escrima savaş sanatını bir çok tarihi dizide farklı silahlar üzerinden oyunculara eğitimini verecek ve koreograflığında Wing Chun’dan fazla kullanacaktı.
Dai Si-fu’su Emin Boztepe’nin özel öğrencisi olan ve EBMAS organizasyonunda dikkat çeken, genç yetenek olarak görülen 19 yaşındaki Berat Uylukçu daha da donanımlı hale gelmiş ve kendisini geliştirebilmek, bir çok farklı okul çalıştırabilmek için farklı şehirlerde ders vermeye karar vermiş ve ustasının onayını almıştı. 2006 yılında İstanbul Beylikdüzü ve Avcılar bölgesinde EBMAS temsilciliği yaparken bir yandan Bursa Nilüfer ve Heykel’de haftanın 2 günü dersler vermeye başlamıştı ve Bursa’nın ilk EBMAS Wing Chun öğrencilerini yetiştirmeye başlamıştı. Bir sonraki sene radikal bir karar alarak EBMAS Beylikdüzü & Avcılar temsilciliğini bırakıp Wing Chun, Escrima ve destekleyici Fonksiyonel antrenman konseptini daha çok insana ulaştırmak istedi ve İzmir’e yerleşip kendi okullarını açarak 2007 yılında EBMAS İzmir temsilcisi oldu.Amacı Türkiye’nin farklı illerine de bu stilleri tanıtarak daha fazla insanla Wing Chun&Escrimayı deneyimlemek ve onlarla Kung-Fu yolunda birlikte yürümekti.
O yıllarda İzmir içinde en tanınmış dans okulu olan İzmir Alsancak merkezli Dance Arts adlı dans okulunda dersler vermeye başladı ve İzmir’in ilk Dai Sifu Emin Boztepe ekolü Wing Chun öğrencilerini yetiştirmeye başladı. 20 yaşındaki EBMAS İzmir Temsilcisi Berat Uylukçu 1-2 yıl içinde İzmir’de yüzlerce öğrenci yetiştirmeye başlamıştı.
Bu senelerde yeteneğiyle, hızıyla ve bilimsel eğitim metotlarıyla dikkatleri üzerine çeken Berat Uylukçu Bursa, İzmir, Eskişehir ve Antalya’da düzenli dersler vermeye başlamıştı. Haftanın 1’er günü Bursa, Eskişehir ve Antalya’daki öğrencilerine eğitimler verirken diğer günler İzmir’deki öğrencilerine dersler verip haftanın 7 günü grup dersleri ve özel dersler vermeye başlamıştı.
Berat Uylukçu Kung-Fu yolunu idealist gören ve çok fazla ders vermeye çalışan, tecrübe kazanmak dışında, tanınmak, birçok insanla tanışmak ve Wing Chun, Escrima’yı tanıştığı insanlara sevdirmeyi amaç edinmiş azimli genç bir eğitmendi. Güçlü azmi ve disiplini sebebiyle farklı şehirlerde düzenli grup derslerine devam etmesi 8 yıl sürecekti.
Kısa sürede çok fazla öğrencisi olan, çok fazla tecrübe kazanan ve bir tek yeteneğiyle değil Türkiye’deki en aktif Wing Chun&Escrima eğitmeni olarak ve kaliteli eğitim metotlarıyla da dikkatleri üzerine çeken Berat Uylukçu, çok genç yaşta yani 22 yaşında (2009 yılında Dai Sifu Emin Boztepe tarafından) “Sifu” unvanını almaya layık görüldü ve en genç Sifu olarak onore edildi.
Düzenli grup dersleri ve workshoplar verdiği şehirlerde seminerler ve diplomalar vermeye başladı. İlk seminerini 2010 yılında kendi kurduğu bölge olan Bursa’da yetiştirdiği eğitmen öğrencisi ve grubu için gerçekleştirdi ve arkasından İzmir, Antalya ve Eskişehir olarak kendi kurduğu bölgelerde seminerlerine başlamışdı. (not : İlk kuruluşunu yapmadığı EBMAS Eskişehir grubunu organizasyondan ayrılan bir eğitmen arkadaşının yerine Si-fu’su Emin Boztepe’nin isteğiyle devralmıştı.)
2010 yılında Türkiye’den ayrılan abisi ve Si-hing’i olan Cemil Uylukçu İstanbul’daki öğrencilerinin eğitimini İstanbul’daki diğer eğitmenlerin yeterliliğine güvenemediği gerekçesiyle kardeşi Berat Uylukçu’nun devralmasını rica etmişti. Bu rica üzerine İzmir’e taşındıktan 4 yıl sonra Sifu Berat Uylukçu tekrar memleketi olan İstanbul’da düzenli dersler vermeye başlamıştı. Bu görevi 3 sene her Cumartesi - Pazar olacak şekilde devam ettirecekti ve bu sürecin sonunda (2-3 ayda bir gerçekleşen seminerleri dışında) 8 yıl süren düzenli seyahatlerini bitirecek ve izmir’e ağırlığını verecekti.
2011 yılında Amerika’da yaşamakta olan abisi Sifu Cemil Uylukçu ile birlikte radikal bir karar alarak EBMAS’tan ayrıldılar ve kendi bakış açılarını daha iyi yansıttıklarına inandıkları proWES adlı organizasyonu kurdular.
Uylukçu kardeşler olarak Wing Chun&Escrima camiasında oldukça tanınmış olan bu iki genç kısa sürede proWES’i 16 ülkeye ve binlerce üyeye ulaştırmışlardı. Artık proWES adlı organizasyon Türkiye dışında İspanya, Brezilya, Kosta Rika, Amerika, Şili, Küba, İran, Yunanistan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Kanada, Arjantin, Portekiz, İsviçre, Ukrayna gibi ülkelere de yayılmıştı ve Uylukçu kardeşlerin oluşturduğu müfredatta Wing Chun&Escrima öğrenen okular artmaya başlamıştı. Yetiştirdikleri yeni eğitmenler ve Sifu’lar sebebiyle proWES Baş Antrenör ve Dai Sifu ünvanlarıyla anılmaya başlandılar.
Berat Uylukçu kurduğu organizasyonun çalışmalarına devam ederken aynı yıl kendisine ait olan ilk spor salonunun açılışını yapmıştı. İzmir spor camiasında isminin artık tanınması sebebiyle ilk salonun ismini Berat Uylukcu Savaş Sanatları Merkezi olarak belirledi. Devam etmekte olan seminer ve İstanbul derslerinin yoğun programlarını haftasonuna alarak haftaiçi kendi salonunda her gün 9-10 saat olacak şekilde dersler vermeye başlamıştı.
2007 yılında Çok Özel Tim adlı yaz dizisinde dublörlük, 2010 yılında Ejder Kapanı adlı filmde koreograf yardımcılığı yapan Dai Sifu Berat Uylukçu çok güzel bir teklif almıştı ve dönemin en büyük dizisi olan Muhteşem Yüzyıl ‘dan 2013 yılında (Dizinin 3.yılında) gelen koreograflık ve dublör koordinatörlüğü teklifini kabul etti. Muhteşem Yüzyıl’da 2 sene çalışıp tüm başrol oyuncularına özel dersler verdi ve bir yandan 80’den fazla koreografi hazırladı. O yıllar Türkiye’deki tüm proWES eğitmen ve asistanları Dai Sifu Berat Uylukçu vesilesiyle Muhteşem Yüzyıl’da dublörlük ya da koreograf yardımcılığı yapmış oldu.
Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra Diriliş, Filinta, Vatanım Sensin gibi dizilerden teklif aldı ama organizasyonun yoğunluğu sebebiyle çok fazla aksiyon sahnesi olmayan Poyraz Karayel diziyle anlaşma yaptı. İlerleyen senelerde Yüzleşme, Teşkilat gibi dizilerde de hem oyuncu olarak hem koreograf olarak çalışacaktı.
Çekimleri İstanbul’da yapılan Muhteşem Yüzyıl’ın son sezonundaki yoğunluk sebebiyle 2014 yılında İzmir Karşıyaka’daki ilk spor salonunu kapatmak durumunda kalan Dai Sifu Berat Uylukçu onun yerine 2016 yılında İzmir’e dönüp Alsancak’ta proWES GYM adlı yeni bir spor salonu kurdu ve Wing Chun & Escrima seven herkesi bu yeni salonda buluşturdu.
2020 yılında Dünya’ya gelen Covid salgını sebebiyle bir süre derslere ara veren Dai Sifu Berat Uylukçu 2022 yazında Foça’da 5 dönüm arazide Kung-Fu Tapınağı konseptli kamp merkezi oluşturmaya karar verdi. Bu kamp merkezine aynı yıl Dünya’ya gelen kızının adı olan (Manolya) Magnolia Kung-Fu Temple adını vererek Wing Chun, Escrima ve Fonksiyonel Antrenman alanları kurdu. Ve Fonksiyonel antrenman programlarını alanında profesyonel eğitmenlerle çalışıp modernize ederek tam ekipmanlı bir spor alanı kurdu. Şuanda aktif olarak devam etmekte olan bu kamp merkezinde Kung-Fu Tapınağı konseptiyle eğitmenler yatılı gelip özel eğitimler ya da grup eğitimler alabiliyorlar. Dai Sifu Berat Uylukçu’nun takvimine de uygun bir şekilde kişiye özel (ya da küçük gruplara) kısa programlar, uzun programlar ve yılda 3 kere geleneksel kamplar düzenlenmeye devam ediyor. Ayrıca oyuncular için yakın dövüş, kılıç, balta vb silah eğitimleri ve dublör eğitimleri Stage Combat başlığı adı altında bu alanda birebir Dai Sifu Berat Uylukçu’yla devam ediyor.
Dai Sifu Berat Uylukçu 2023 Yılının Temmuz ayında küçük kızı “Manolya’nın” adını verdiği “Magnolia Kung-Fu Style” adlı organizasyonunu kurdu ve modern fonksiyonel antrenman metotlarıyla birleştirdiği Wing Chun ve Escrima Savaş Sanatlarını öğretmeye başladı. Hedefi güçlendirilmiş metotlarla En iyi Wing Chun & Escrima Ustalarını ve öğrencilerini yetiştirmekti. Bu sebeple Fonksiyonel Antrenmanlarla destekleyerek Wing Chun & Escrima branşlarını aynı seviye çizgisinde birleştirerek eş zamanlı öğretme kararı aldı.
The Five Grand Masters began to disperse to different regions to avoid being caught. Master Chi Shin disguised himself as the cook of a traveling theater group called Red Junk. Others took refuge in the Miao and Yao tribes. These tribes were in the Sichuan and Yunnan regions. But later, masters started to travel the country, and these travels became the subject of many legends.
The eldest of them all, GM Ng Mui, began traveling the country on her own. Eventually, she decided to settle at the White Crane Temple. The temple was located on Tai Leung Mountain. After all her experiences, GM Ng Mui focused on Zen Buddhism at the temple to find inner peace and also became engaged in martial arts.
However, they were still concerned about how to protect themselves from the attacks by the Manchu Government. They were aware that those attacking Shaolin had mastered many techniques of Shaolin Kung Fu, and this meant that defeating these enemies would become increasingly difficult over time. They worried that with time, their own strength and power might diminish, making them weaker than the enemy soldiers.
She believed that the only way to defeat them was to create a new martial arts system that would be superior to Shaolin techniques. However, she couldn't find a way out until she witnessed the fight between a fox and a crane (Some sources say it was a crane and a snake, while others mention a crane and a monkey)…
GM Yim Wing Chun was a native of the Kwangtung region. After her mother's death, she lived with her father, who was a student of the Shaolin Monastery. At a very young age, she was betrothed to a salt merchant from the Fukien region named Bay Leung Bok Chau.
Her father ran a shop selling curd at the foot of Tai Leung Mountain. A troublemaker from the area named Wong, known for his bad behavior, was smitten by GM Yim Wing Chun's beauty and proposed marriage through a middleman. However, this proposal essentially meant, 'If you don't accept, we'll set a date and marry regardless.' This situation put GM Yim Wing Chun and her father in a difficult position.
During this time, the nun GM Ng Mui occasionally came to the marketplace to procure her daily needs. Upon witnessing the difficult situation of GM Yim Wing Chun and her father, GM Ng Mui offered her assistance. GM Yim Wing Chun, who went to train with GM Ng Mui, received three years of training (there are different opinions on this duration). Upon her teacher's decision, she returned to her father and confronted Wong. GM Yim Wing Chun won the fight, and Wong never dared to bother her again.
GM Yim Wing Chun married her fiancé, GM Leung Bok Chau. Before their marriage, GM Leung Bok Chau had an interest in martial arts and would practice martial arts in his spare time.
After their marriage, GM Yim Wing Chun frequently talked to him about martial arts theories, but her husband didn't seem to take much notice. He viewed GM Yim Wing Chun as a weak woman. However, later on, GM Yim Wing Chun had the opportunity to work on martial arts with her husband and defeated him repeatedly.
Thus, GM Leung Bok Chau came to realize that his wife was not a weak woman but, on the contrary, a skilled Kung Fu master. He watched her techniques in awe and began to learn from her. At the same time, he started referring to his wife's Kung Fu system as 'Wing Chun Kuen.'
Later on, GM Leung Bok Chau taught the Wing Chun Kuen techniques to a merchant named Leung Lan Kwai.
GM Leung Bok Chau, knowing that he was his own sole student, kept the knowledge of Wing Chun Kuen a secret even from his closest relatives. The secret would be revealed on the day a group of fighters attacked him in front of the public.
But he never forgot one piece of advice from his master: 'Never demonstrate Wing Chun Kuen in public.' He had always refrained from openly displaying the techniques.
GM Leung Lan Kwai initially did not want any students. However, due to his strong sense of justice, he accepted an actor from the Red Junk Opera, GM Wong Wah Bo, as his student.
When GM Wong Wah Bo, an actor on the Red Junk opera ship, observed the long pole techniques demonstrated by GM Leung Yee Tei, he was impressed. GM Wong Wah Bo taught him Wing Chun Kuen, and in return, he learned the long pole and butterfly swords techniques from him.
As a result, the Wing Chun style added the 'Luk Dim Boon Kwan' (Long Pole) and 'Bart Cham Do' (Butterfly Swords) weapon systems.
They improved themselves significantly by practicing martial arts together and made tremendous progress by incorporating Wing Chun concepts into the long pole techniques. They then experimented with the Chi-Sao training method using poles and developed a new practice called Chi-Kwan. They reduced the distance between their hands for the usability of the pole and altered the stance and steps for the pole work.
Master Chi Shin, one of the Temple Abbots, was also working in the Red Junk Opera, keeping his identity concealed. Together with the group formed against the Manchu government, they began teaching the Shaolin system to anyone interested.
Within this team was the captain of the Red Junk Opera ship, GM Leung Yee Tei, whom Master Chi Shin grew fond of. Master Chi Shin started teaching GM Yee Tei his own long pole techniques.
When GM Wong Wah Bo, an actor on the Red Junk opera ship, observed the long pole techniques demonstrated by GM Leung Yee Tei, he was impressed. GM Wong Wah Bo taught him Wing Chun Kuen, and in return, he learned the long pole and butterfly swords techniques from him. As a result, the Wing Chun style added the 'Luk Dim Boon Kwan' (Long Pole) and 'Bart Cham Do' (Butterfly Swords) weapon systems.
They improved themselves significantly by practicing martial arts together and made tremendous progress by incorporating Wing Chun concepts into the long pole techniques. Then, they experimented with the Chi-Sao training method using poles and developed a new practice called Chi-Kwan. They reduced the distance between their hands for the usability of the pole and altered the stance and steps for the pole work.
In his later years, GM Leung Yee Tei taught the art of Wing Chun Kuen, along with the long pole and sword techniques, to a pharmacist from Foshan named GM Leung Jan.
GM Leung Jan was a highly respected and trusted figure in his profession, and he occasionally dabbled in martial arts. However, he was more interested in an intelligent and practical style rather than power-based or complex ones. Upon meeting GM Leung Yee Tei, he became his student.
Due to his success and invincibility in rooftop fights known as Beimo, GM Leung Jan began to be referred to as the 'King of Wing Chun.' Because of his reputation, he faced numerous challenges from ambitious and eager individuals, but he defeated them all. Whenever people heard his name, they remembered the title 'King of Wing Chun' and how he had conquered all his opponents in competitions.
Wooden Man Wah, Leung Bik, Leung Chun, and Wah Money Changer:
GM Leung Jan didn't consider Wing Chun as a profession, but due to his interest in martial arts, he had the desire to train a few students. Two of these students were his son, Leung Chun, and Leung Bik. Every day, after closing his pharmacy, he would teach them Wing Chun.
Among GM Leung Jan's students, one earned the nickname 'Wooden Man Wah.' He acquired this nickname due to his hardness and strength, often breaking the thick arms of the wooden dummy during training. Wooden Man Wah would train his students under the supervision of his teacher, GM Leung Jan.
Next to GM Leung Jan's pharmacy, there was a money exchange shop owned by a man named Chan Wah Shun. People referred to him as 'Money Exchange Wah.'
Money Exchange Wah had a strong interest in Kung Fu and always desired to learn from a renowned teacher. He was hesitant to express his desire to become a student of his neighbor, GM Leung Jan, because GM Leung Jan came from a noble and affluent family, while he was a small shopkeeper. He wasn't sure if GM Leung Jan would accept him.
However, his desire to learn Kung Fu was overwhelming, and he secretly began to observe GM Leung Jan's lessons at the pharmacy during the nights. GM Leung Jan became his idol, and he watched his every move.
With his growing desire to learn Kung Fu, Wah eventually gathered his courage and presented his request to GM Leung Jan. However, as he expected, GM Leung Jan gently declined him. Disheartened but not giving up hope, Wah thought of another way to achieve his goal.
One day, Wooden Man Wah brought a strong man to the pharmacy while GM Leung Jan was absent. Inside, GM Leung Jan's young son, Leung Chun, was present. It would later be revealed that this man was Money Exchange Wah, who had been secretly learning Wing Chun by observing their practice for a long time.
Leung Chun decided to test how well Money Exchange Wah, who had secretly learned Wing Chun by watching them, understood the art. Leung Chun, who wasn't as dedicated to training as Wooden Man Wah, engaged in Chi-Sao with Money Exchange Wah. During this encounter, with a random and powerful palm strike, Money Exchange Wah found himself in his teacher's chair, having broken his leg.
Leung Chun decided to test how well Money Exchange Wah, who had secretly learned Wing Chun by watching them, understood the art. Leung Chun, who wasn't as dedicated to training as Wooden Man Wah, engaged in Chi-Sao with Money Exchange Wah. During this encounter, with a random and powerful palm strike, Money Exchange Wah found himself in his teacher's chair, having broken his leg.
Wooden Man Wah realized his mistake and understood that he should not teach secretly against his teacher's wishes. However, when GM Leung Jan observed Money Exchange Wah's skills, he saw his talent and accepted him as a student.
GGM Chan Wah Shun became famous quickly because he was closer to the lower-class people and had a great passion for martial arts. His fame reached the ears of the Manchu government. They appointed him as the chief instructor of their weakening armies. However, GM Wah did not find this honorable, and instead of teaching more to the military, he decided to teach the public at his school, just like his own master. Throughout his thirty-six-year teaching career, he had sixteen students.
When GM Chan Wah Shun was in his seventies, he rented a mansion from the Yip family to teach Wing Chun Kung Fu.
It was there that he accepted his 16th and final student, 13-year-old Yip Man, as his disciple. He entrusted Yip Man to Ng Chung So, who became his second student and assistant.
GM Yip Man came from a noble family, and his father had rented the ancestral hall for GM Wah to teach. Being the son of the hall's owner, GM Yip Man could get closer to GM Wah and observe his techniques. Highly impressed, GM Yip Man one day approached GM Wah with 3 taels of silver and expressed his desire to learn. GM Wah didn't understand where he had found so much money, so he spoke to his father. Upon learning that GM Yip Man had broken his piggy bank to gather the money, he was deeply moved and accepted him as his student. However, because GM Yip Man came from a noble background, he didn't train him very seriously at first. But when GM Yip Man's talent started to shine, GM Wah began to pay more attention to him.
When GM Wah fell ill and passed away, GM Yip Man was 16 years old. He left Fatshan and moved to Hong Kong, away from his school. Thanks to his Kung Fu training, GM Yip Man easily defeated peers who were bigger than him. One day, he hit a hard stone.
A school friend asked if he had the courage to practice with his father, who was a Kung Fu practitioner. An angered GM Yip Man accepted the challenge.
At the middle age, a man who introduced himself as Leung took him to a silk trading shop. Leung began to ask questions like, 'So, you're a student of GM Wah from Fatshan. Did you learn Chum-Kiu?' As Leung continued his inquiries, GM Yip Man got angry, took off his jacket, and said, 'I'm ready to fight!' Smiling, Leung responded, 'You can attack me any way you want; I won't harm you.' This made GM Yip Man even angrier, and they engaged in a fierce fight. However, every time, Leung easily protected himself and repeatedly disrupted GM Yip Man's balance, causing him to fall. GM Yip Man left in anger, but later learned that the man was GM Leung Bik, the elder son of GM Leung Jan, who was also the teacher of his teacher GM Wah.
He studied under GM Leung Bik until the age of 24, completing his Wing Chun training, and then returned to Fatshan.
In 1949, at the insistence of Lee Man, he accepted the offer to teach Kung Fu at the Hong Kong Restaurant Workers Union. After two years, GM Yip Man opened his own school and continued to teach Wing Chun to many students. In 1967, he founded the Hong Kong Ving Tsun Athletic Association and decided to retire in 1970. He entrusted the business to his senior students, including Leung Ting.
GM Yip Man's last few students, including GM Leung Ting, established the INTERNATIONAL WING TSUN MARTIAL ART ASSO. (IWTMAA) under the Wing Tsun patent, creating one of the world's largest martial arts organizations. It is said that GM Yip Man closed his school but continued to give private lessons to GM Leung Ting.
As a result, GM Leung Ting learned and completed all Wing Tsun techniques from GM Yip Man. Because of this, GM Leung Ting is often referred to as GM Yip Man's closed-door student.
According to GM Leung Ting, GM Yip Man, in his later years, weakened and developed techniques that involved using less force in combat. He taught these techniques to GM Leung Ting, which led to the Wing Tsun taught by GM Leung Ting being characterized by using less strength and employing softer techniques.
GM Leung Ting is also known as the Wing Tsun master of famous figures like Jackie Chan and Donnie Yen. Donnie Yen, the star of the Ip Man film series, received Wing Tsun training from GM Leung Ting for an extended period.
GM Keith Kernspecht, who initially began his career in wrestling, started practicing Wing Tsun before the age of 30 (in 1972) and dedicated himself to the martial art, introducing Wing Tsun to Europe in 1976.
GM Kernspecht is the founder of the European WingTsun Organization (EWTO) and is credited with creating the degree system that has structured the Wing Tsun system as it is known today. He has led the EWTO organization with schools worldwide, making it one of the largest martial arts organizations globally for many years.
Innovatively, GM Kernspecht introduced the practice of Escrima alongside Wing Tsun, combining the teaching of both Wing Tsun and the Latosa System, after witnessing a demonstration by GM Rene Latosa and forming a partnership.
GM Emin Boztepe is a martial artist who began practicing martial arts in 1976. After exploring various martial arts styles, he ultimately decided to focus on the Wing Tsun style. In Germany, he received one-on-one instruction from his Si-fu, GM Keith Kernspecht, and attended seminars with Sigung GM Leung Ting, another one of his teachers.
During his time in Germany, GM Emin Boztepe continued his training and was appointed as the head instructor for Wing Tsun in Turkey by Sigung GM Leung Ting in the 1980s. After teaching classes and seminars in Turkey, he was invited by the FBI to the United States. He assumed the position of head instructor for the organization he was affiliated with (under GM Leung Ting) in the United States and established AWTO (American Wing Tsun Organization) as a branch under IWTO.
GM Emin Boztepe gained fame for never losing a fight, and through these experiences, he adapted and modernized the Wing Tsun system to make it more realistic and applicable to real-life situations.
He integrated ground fighting programs into the Wing Tsun curriculum using the fundamental concepts of Wing Tsun. (Currently, many Wing Tsun instructors teach ground fighting programs worldwide.)
In 1987, GM Emin Boztepe defeated GM William Cheung, one of GM Yip Man's original students, in just 27 seconds, earning him a reputation as one of the world's top fighters.
He continued to conduct seminars not only in the United States but also in other countries, considering offers from around the world.
In 2001, he parted ways with his previous instructors and founded the organization EBMAS (Emin Boztepe Martial Arts System). In a short period, EBMAS became one of the most recognized Wing Tsun organizations globally.
Dai Sifu Berat Uylukcu is a senior Kung-Fu master (Dai Sifu) in Wing Chun and Escrima and a martial arts choreographer for numerous TV series and film projects.
He was born on April 14, 1987, into a family deeply involved in sports for three generations. In 1995, he began his sports journey with soccer. While pursuing amateur soccer in various clubs, his interest in Wing Chun, a martial art from the Far East (also practiced by the legendary Grandmaster Ip Man and his student Bruce Lee), sparked in 1997. However, he had to wait until the age of 14 to actively start practicing Wing Chun. In 2001, under the guidance of his brother Cemil Uylukcu, who began teaching Wing Chun at the sports center of their father's friend Namık Ekin in Bakırköy Istanbul, Berat started taking Wing Chun classes. During those years, he became one of the students of Dai Sifu Emin Boztepe, a master instructor who had returned to Turkey to conduct seminars. Young Berat quickly attracted attention and would continue to be part of the international EBMAS organization, headed by Dai Sifu Emin Boztepe, alongside his brother until 2011.
In 2003, Berat Uylukcu's talent, determination, and maturity for his age drew attention, and at the age of 16, he earned the title of Sihing(instructor), becoming one of the first EBMAS instructors in Istanbul. He knew that his dreams were on the right path and committed himself to this journey. He increased his training intensity, dedicating 8-9 hours a day to practice. He revamped his eating habits, paid attention to even the smallest details, and adjusted his sleep patterns. At a very young age, he began taking steps toward a professional career in sports.
In addition to Wing Chun training, Berat Uylukcu incorporated traditional training methods and soccer youth development training into his regimen, creating functional workouts that, while not modernized like today's standards, supplemented his rigorous training program. He began to surpass and outperform his training partners.
In 2003, due to the organization's rules that required instructors to be at least 18 years old, Berat Uylukcu, who was still under 18, started teaching children aged 6-14 at the Kuzey Yıldızı sports center in Istanbul's Taksim neighborhood under the supervision of his Si-hing.
In 2004, while teaching at Kuzey Yıldızı in Istanbul, Berat Uylukcu had the opportunity to meet the late Grand Master Rene Latosa, who was of Filipino origin and highly respected in the global martial arts community. Grand Master Rene Latosa, also the Escrima mentor of Dai Sifu Emin Boztepe, came to Istanbul, Turkey, to conduct seminars. Berat Uylukcu was greatly influenced by Escrima and Grand Master Latosa's martial arts approach. Following this event, Berat Uylukcu started learning Escrima with Latosa concepts in the first-ever established Latosa Escrima class in Turkey. He would later go on to provide training in Escrima martial arts through various historical TV series, using different weapons, and incorporate it into his choreography work alongside his expertise in Wing Chun.
As a special student of Dai Sifu Emin Boztepe and a rising talent within the EBMAS organization, 19-year-old Berat Uylukcu became even more skilled and sought to further his development. To achieve this and to be able to run various schools, he decided to teach in different cities with the approval of his master. In 2006, while representing EBMAS in Istanbul's Beylikdüzü and Avcılar districts, Berat Uylukcu also began teaching classes two days a week in Bursa, specifically in the Nilüfer and Heykel areas. He started training Bursa's first EBMAS Wing Chun students. The following year, he made a radical decision by relinquishing his EBMAS representation in Beylikdüzü & Avcılar. His goal was to expand the reach of Wing Chun, Escrima, and the supportive Functional Training concept to more people. He decided to move to Izmir and opened his own schools, becoming the EBMAS representative for Izmir in 2007. His aim was to introduce these martial arts styles to different cities in Turkey and provide more people with the opportunity to experience Wing Chun and Escrima and walk together with them on the Kung-Fu path.
During those years, he began teaching classes at Dance Arts, a well-known dance school located in Alsancak, Izmir, which was the most renowned dance school in Izmir at the time. He started training Izmir's first Dai Sifu Emin Boztepe lineage Wing Chun students. At the age of 20, EBMAS Izmir Representative Berat Uylukcu began training hundreds of students in Izmir within 1-2 years.
With his talent, speed, and scientific teaching methods, Berat Uylukcu drew attention and began giving regular classes in Bursa, Izmir, Eskişehir, and Antalya. He taught his students one day a week in Bursa, Eskişehir, and Antalya, while teaching his Izmir students on other days, conducting group classes and private lessons seven days a week.
Berat Uylukcu, an idealistic young instructor who saw the Kung-Fu path as his passion, was determined to teach extensively, not just to gain experience, but also to become recognized, meet many people, and instill a love for Wing Chun and Escrima in those he met. His strong determination and discipline led him to continue regular group classes in different cities for 8 years.
With a rapidly growing number of students and a wealth of experience, Berat Uylukcu became known not only for his exceptional talent but also as the most active Wing Chun and Escrima instructor in Turkey, distinguished by his high-quality teaching methods. At a very young age of 22, in 2009, he was honored with the title of "Sifu" by Dai Sifu Emin Boztepe, becoming the youngest Sifu to receive this recognition.
Berat Uylukcu began conducting seminars and awarding diplomas in the cities where he regularly held group classes and workshops. He organized his first seminar in 2010 in Bursa, the region he had established, for his trained instructor students and group. Following this, he started conducting seminars in the regions he had established, namely Izmir, Antalya, and Eskişehir. (Note: He took over the EBMAS Eskişehir group, which he didn't initially establish, at the request of his Si-fu Emin Boztepe, when a fellow instructor left the organization.)
In 2010, his brother and Si-hing, Cemil Uylukçu, who had left Turkey, requested that Berat Uylukçu take over the training of his students in Istanbul. This request was made because Cemil Uylukçu did not have confidence in the qualifications of other instructors in Istanbul. In response to this request, after moving to Izmir, Berat Uylukcu began teaching regular classes in Istanbul, his hometown, four years later. He continued this responsibility for three years, teaching classes every Saturday and Sunday, and at the end of this period, after eight years of regular traveling (except for seminars held every 2-3 months), he decided to focus more on his work in Izmir.
In 2011, Berat Uylukcu, along with his brother and Si-hing, Sifu Cemil Uylukcu, made a radical decision to leave EBMAS and founded an organization called proWES, believing that it better reflected their perspectives.
As the Uylukçu brothers, they quickly expanded proWES to 16 countries and thousands of members in the Wing Chun & Escrima community. The proWES organization had now spread to countries outside of Turkey, including Spain, Brazil, Costa Rica, the United States, Chile, Cuba, Iran, Greece, Bulgaria, the Czech Republic, Canada, Argentina, Portugal, Switzerland, and Ukraine. Schools teaching Wing Chun & Escrima using the curriculum created by the Uylukcu brothers began to increase. Due to the new instructors and Sifu's they trained, they started to be referred to as proWES Head Instructors and Dai Sifu.
In the same year, while continuing his work with the organization he founded, Berat Uylukcu opened his first sports gym. Due to his growing reputation in the Izmir sports community, he named his first gym the Berat Uylukcu Martial Arts Center. He adjusted his schedule, moving seminars and Istanbul classes to weekends and started teaching daily, 9-10 hours a day, in his own gym during the weekdays.
In 2007, he worked as a stuntman on the TV series Çok Özel Tim,and in 2010, he served as an assistant choreographer in the movie Ejder Kapanı. Then, in 2013, he received an offer to work as a choreographer and stunt coordinator for the highly popular Turkish TV series Muhteşem Yüzyıl (The Magnificent Century), starting from its third season. He worked on the series for two years, providing private lessons to all the leading actors and creating over 80 fight choreographies. During these years, thanks to Dai Sifu Berat Uylukcu, all proWES instructors and assistants in Turkey had the opportunity to work as stuntmen or assistant choreographers on MUhteşem YÜzyl
After Muhteşem Yüzyıl, Berat Uylukcu received offers from series like Diriliş, Filinta, Vatanım Sensin. However, due to the busy schedule of his organization and the fact that these series didn't have many action scenes, he decided to work with the series Poyraz Karayel. In the following years, he would work both as an actor and a choreographer in series such as Yüzleşme and Teşkilat.
Due to the intensity of the shooting of Muhteşem Yüzyıl, which was filmed in Istanbul during its final season, Berat Uylukcu had to close his first sports gym in Izmir's Karşıyaka district in 2014. Instead, in 2016, he returned to Izmir and established a new sports gym called proWES GYM in Alsancak, bringing together all Wing Chun & Escrima enthusiasts.
In 2020, with the COVID-19 pandemic affecting the world, Dai Sifu Berat Uylukcu temporarily paused his lessons. However in the summer of 2022, he decided to create a Kung-Fu Temple-themed camp center on a 5-acre land in Foça. Naming it Magnolia Kung-Fu Temple, after his daughter born in the same year Manolya, he established areas for Wing Chun, Escrima, and Functional Training. He collaborated with professional trainers to modernize functional training programs and set up a fully equipped sports facility. This camp center is currently active, and trainers can come to receive private or group training sessions on a residential basis. Dai Sifu Berat Uylukcu offers personalized short programs, extended programs, and traditional camps three times a year in line with his schedule. In addition, he continues to provide stage combat training, including close combat, sword fighting, ax, and other weapon training, as well as stunt training for actors, under the title Stage Combat.
In July 2023, Dai Sifu Berat Uylukcu established his organization called "Magnolia Kung-Fu Style," named after his daughter "Manolya." He began teaching Wing Chun and Escrima Martial Arts, combined with modern functional training methods. His goal was to train the best Wing Chun & Escrima Masters and students using enhanced methods. Therefore, he decided to teach both Wing Chun and Escrima branches simultaneously, combining them at the same skill level, supported by functional training methods.